KAREL MEULEMANS

stamduivin "PRINCESS"

      Aanwezig op het kweekhok     

 van HBPigeons!

Present in the breedingloft

of HBPigeons!

Origineel Karel Meulemans

duivin "Princess"

ingeteelt naar de beroemde "Kadet"

"Oude van den Bosch x Blauw Jansen" 

Wouters - Meulemans

Uit het stamkoppel “Oude van den Bosch x Blauw Janssen” werd een aantal topduiven gekweekt zoals Merckx, Junior, Kadet, Piet, Witneus, Schoon Donker, Liebling, Prins, Madelon en Benjamin. Deze duiven lagen niet alleen aan de basis van het succes van de Meulemans duiven zelf, maar presteerden eveneens uitstekend op de hokken van vele andere liefhebbers. Talloze overwinningen en Olympiadeduiven werden nationaal en internationaal met het Meulemans ras behaald. De topjaren bereikte het Wouters-Meulemans team in 1973 en 1974 toen er 32 eerste prijzen werden gewonnen en 180 prijzen in de top 10. In 1975 echter kwam er door het overlijden van Adriaan Wouters een einde aan de samenwerking. De Wouters-Meulemans verzameling duiven werd semi-totaal verkocht.

   Bezoek aan Karel Meulemans in 2016   

                                     

Meulemans-Mariën

In 1976 werd echter een nieuw team gevormd tussen Meulemans en Wouters’ schoonzoon, Frans Mariën. Opnieuw zorgde Meulemans, die zijn handen vol had op zijn boerderij, voor de kweek van de duiven, terwijl Mariën het spelende lid van het team was. Tussen 1976 en 1980 behaalde de Mariën-Meulemans tandem successen die deze van het vroegere Wouters-Meulemans team minstens evenaarden. De dominantie van Mariën en Karel Meulemans was dermate groot dat ze in de Zuiderkempen in 1978 zelfs werden uitgesloten in de halve fond wedstrijden. Naast de nakomelingen van het zogenaamde Gouden Koppel “Oude Van den Bosch x Blauw Janssen” zorgden ook de afstammelingen van een nieuw super kweekpaar “Blauwe Saelen x Oud Bourgeske” voor uitstekende resultaten. Mariëns harde methode van spelen, waarbij soms tot 2/3 van het wedstrijdduiven bestand verloren ging tijdens het seizoen, zorgde wel voor toenemende wrevel bij “kweker” Meulemans. Hij kreeg echter zelf niet de tijd om de samenwerking te beëindigen. In april 1980 pleegde Mariën om nog onopgehelderde redenen zelfmoord. Door een clausule in het samenwerkingscontract dienden alle wedstrijd- én kweekduiven openbaar te worden verkocht met 20 duiven in bis, waarbij Karel evenveel diende te betalen voor de 20 duiven die hij behield dan hun bisnummers in de verkoping hadden opgebracht. Om zijn kostbare collectie kweekduiven nog gedeeltelijk te kunnen redden diende Meulemans dus een financiële aderlating te ondergaan, die hem voorgoed een aversie bezorgde tegen het spelen in team met andere liefhebbers.

Liebling B 1978-6250000

Genopte Witpen B 1975-6758680

Witneus B 1973-6261173

Meulemans-Damen

Vanaf 1981 ging Meulemans daarom samenwerken met zijn dochter en schoonzoon. Ondanks het feit dat de nieuwe Meulemans-Damen tandem kon beschikken over een hok kweekduiven duurde het tot 1984 vooraleer een eerste prijs Etampes de comeback van de Meulemans duiven aankondigde. Datzelfde jaar werden ze Kampioen Jaarlingen Halve Fond in Arendonk. Het succes was echter van korte duur. In 1985 werden 21 vliegduiven van het hok gestolen, waaronder 2 van de 4 duiven die het kampioenschap hadden helpen winnen.

De zwaarste klap incasseerde het hok Meulemans echter het jaar daarop, toen dieven, ondanks een alarmsysteem, aan de haal gingen met 29 topduiven, waaronder de legendarische “Kadet”. Tussen 1986 en 1989 deed Meulemans dan ook niets anders dan het kweek- en vlieghok opnieuw trachten op te bouwen. Hij maakte dan maar meteen van de gelegenheid gebruik om over te schakelen op de fond. Deze afstanden hadden eigenlijk altijd al Meulemans’ passie gevormd, maar zijn vroegere teamgenoten Wouters en Mariën hadden nooit iets willen weten van het spel op de lange afstand.

De Meulemans duiven van de oude lijn werden nu aangevuld met duiven van Karel Schellekens, Marien Pieterse, Georges Bolle en Van Gils. Deze “nieuwe” Meulemans duiven plaatsten Karel begin jaren ’90 terug op de kaart met overwinningen op o.a. Bourges, Montargis, Melun, Argenton en Limoges. Een duivenruil met Leo Broeckx bleek eveneens een schot in de roos. De duif die Broeckx van Meulemans kreeg werd de vader van zijn Olympiadeduif te Bazel in 1997. Broeckx’ duif werd op zijn beurt op Meulemans’ hok vader van “Jonge Kadet”, 1e Limoges, 1e Brive en 2e Châteauroux. Duiven als “Kadetje 2” (1e Bourges, 1e Argenton en 7e Nationaal Argenton) en “Den Brave” (1e Narbonne, 1e Montauban en 1e Châteauroux) vormden de nieuwe supersterren van het hok Meulemans. In 1995 plaatste “Donkere Dax” de kers op de taart met een Nationale overwinning van Dax. Fraaie resultaten op Brive en Cahors leverden “Donkere Dax” ook de 8e Nationale Asduif Fond titel op. In 1996 werd een nieuw gouden trio geboren dat Karel zou laten terugdenken aan de gelukkige jaren met Merckx, Junior en Kadet. “Pantani”, “590” en “591” triomfeerden op fondtoppers als Brive en Marseille. Hun grandioze resultaten bezorgden Karel het hoogtepunt van zijn carrière. In 1999 won hij het Nationale Fondkampioenschap.

Karel Meulemans, de “Meester Kweker” had daarmee eindelijk bewezen dat hij ook

een “Meester Speler” was.

Een dergelijk resultaat herhalen is niet eenvoudig. Sinds 1999 echter drukken de Meulemans duiven regelmatig hun stempel op het fondgebeuren. Nieuwe overwinningen op Marseille, Cahors, Montauban, Bordeaux, Béziers, enz. bevestigden de blijvende waarde van de Meulemans duiven voor de duivensport. Ondertussen blijft het ras onder impuls van Meulemans verder evolueren. Nieuwe kruisingen, o.a. met de Florizoone duiven, moeten de toekomst veilig stellen zonder daarbij de waarde van de oude Van den Bosch x Janssen stam uit het oog te verliezen.


HBPigeons